Hengellinen väkivalta turvakotien työntekijöiden koulutuksessa – tietoa ja työkaluja uhrien kohtaamiseen

31.03.2025

UMA järjesti maaliskuussa pääkaupunkiseudun turvakotien työntekijöille etäkoulutuksen hengellisestä väkivallasta. Kaksituntisen koulutuksen tavoitteena oli lisätä osallistujien ymmärrystä monimutkaisesta ja usein vaietusta ilmiöstä ja tarjota käytännön työkaluja uhrien kohtaamiseen.

Koulutuksen rakenne ja sisältö

Koulutus jakautui luento-osuuteen, kokemusasiantuntijan puheenvuoroon sekä kysymyksiin ja keskusteluun. Luento-osuudessa käsiteltiin hengellisen väkivallan määritelmää ja ilmenemismuotoja. Luennolla käytiin läpi mm. sitä, miten hengellinen väkivalta voi ilmetä esimerkiksi henkisen, sosiaalisen, taloudellisen, fyysisen tai seksuaalisen väkivallan muodossa. Lisätietoa hengellisestä väkivallasta voit saada aiemmasta blogipostauksesta, joka löytyy täältä:
Mitä hengellinen väkivalta on ja miten sen voi tunnistaa?

Koulutuksessa esitettiin myös havainnollistavia videoita hengellisen väkivallan eri muodoista. Yksi näistä oli Katja Niemen ohjaama video, jonka voit katsoa alta:

Erityisen tärkeän näkökulman koulutukseen toi kokemusasiantuntijan puheenvuoro, jossa avattiin väkivallan uhrin kokemusta. Kokemusasiantuntijoiden kuuleminen on tärkeää, sillä se voi avata ymmärrystä siitä, miten syvällisiä ja pitkäaikaisia vaikutuksia hengellisellä väkivallalla voi olla kokijan elämään. Kokemusasiantuntijan kertomus korosti, miten tärkeää on uhrin kuunteleminen ja hänen kokemuksensa vakavasti ottaminen.

Koulutuksen lopuksi osallistujilla oli mahdollisuus esittää kysymyksiä ja keskustella aiheesta. Keskustelussa nousi esiin esimerkiksi se, miten tärkeää hengellistä väkivaltaa on ymmärtää, sillä hengellinen väkivalta voi usein kytkeytyä muihin väkivallan muotoihin. Henkilö voi hakeutua turvakodin asiakkaaksi esimerkiksi henkisen tai fyysisen väkivallan takia, mutta näiden taustalla voi usein olla hengellisiä perusteita, jolloin väkivalta on myös hengellistä väkivaltaa.

Koulutuksen antia ja palautetta

Koulutus tarjosi osallistujille tietoa ja käytännön keinoja hengellisen väkivallan tunnistamiseen ja uhrien tukemiseen. Osallistujat kokivat, että koulutus lisäsi heidän ymmärrystään hengellisestä väkivallasta ja antoi hyviä näkökulmia uhrin kohtaamiseen.


Saatu palaute oli erittäin positiivista:

"Koulutuskokonaisuus oli laaja, mutta mukavasti sovitettu käytössä olleeseen aikaan. Hengellisessä väkivallassa on paljon yhtymänkohtia muihin väkivallan muotoihin, joten tietoa voi soveltaa yleisemminkin eri väkivallan muodoista keskusteltaessa. Kokemusasiantuntijan kertomaa ja käytännön esimerkkejä on aina mielenkiintoista kuulla. Koulutus lisäsi ymmärrystä hengellisestä väkivallasta ja toi hyviä näkökulmia väkivallan kokijan kohtaamiseen."


Koulutuksen merkitys turvakotityössä

Hengellinen väkivalta on vakava ja valitettavan yleinen ilmiö. Hengellistä väkivaltaa ilmenee monenlaisissa yhteisöissä ja perheissä. Turvakotien työntekijöillä on tärkeä rooli uhrien auttamisessa ja tukemisessa.

Koulutus korosti, että uhrin kohtaamisessa on olennaista:

  • Uhrin kuunteleminen ja hänen kokemuksensa vakavasti ottaminen.
  • Turvallisen ja luottamuksellisen ilmapiirin luominen.
  • Tiedon tarjoaminen uhrin oikeuksista ja tukipalveluista.
  • Uhrin voimaannuttaminen ja hänen itsemääräämisoikeutensa kunnioittaminen.

Yhdessä kohti parempaa tukea

Koulutus oli tärkeä askel kohti parempaa ymmärrystä ja tehokkaampaa tukea hengellisen väkivallan uhreille. Tieto lisää ymmärrystä ja avun saavutettavuutta.

Kiitokset pääkaupunkiseudun turvakodeille tärkeään aiheeseen perehtymisestä!

Lisätietoa:
Koulutukset
https://paakaupunginturvakoti.fi/